Het begeleidingsteam

In de eerste plaats is de leerkracht verantwoordelijk voor de leerlingenzorg binnen de groep. Leerkrachten voeren actief gesprekken met hun leerlingen omdat alleen op deze manier een vertrouwensband kan ontstaan en leerlingen zich vrij en veilig voelen. Probleemsituaties worden aangepakt door een positieve aanpak in de groep. Bij een blijvend probleem of een serieuze escalatie worden ouders ingelicht. De kwaliteitscoördinator adviseert de leerkrachten onderwijsinhoudelijk (onder meer bij groepsindelingen, groepsplannen en analyses van resultaten van leerlingen) en zijn betrokken bij leer- en/of gedragsproblemen van leerlingen. Ouders kunnen met vragen/twijfels, via leerkracht of directie, een beroep doen op deze deskundigheid. Ons team werkt nauw met elkaar samen in het belang van onze leerlingen op ons IKC.

Marald Mens (schoolbegeleider, neuropsycholoog)

Basisondersteuning niveau 2 expert voor Consultatieve Leerkracht Begeleiding (CLB) en Handelings Gericht Werken (HGW)
email: marald@mensopschool.nl
www.mensopschool.nl

Het schoolmaatschappelijk werk is een laagdrempelige en veelal kortdurende hulpverlening op school. Het is bedoeld als brugfunctie voorziening tussen leerling, ouders, school en hulpverleningsinstellingen.

De schoolmaatschappelijk werker biedt hulp aan leerlingen, ouders en/of leerkrachten. De schoolmaatschappelijk werker voert gesprekken met leerling en/of ouders. Als dit niet voldoende is om de problemen op te lossen, of als andere hulp nodig is, wordt bekeken welke hulpverlening of instantie hiervoor geschikt is. Dan vindt verwijzing plaats.

De schoolmaatschappelijk werker participeert in de verschillende zorgnetwerken die er binnen de scholen zijn. In deze structurele overlegsituaties worden signalen, ontwikkelingen, maar vooral zorgwekkende leerling situaties besproken. Andere deelnemers aan deze netwerken kunnen zijn: de school zelf, GGD, Bureau Jeugdzorg, psycholoog, leerplichtambtenaar, politie.

Voorbeelden van problemen waarbij het schoolmaatschappelijk werk hulp kan bieden:

  • pesten en gepest worden
  • sociale vaardigheden
  • opvoedingsondersteuning/vraagstukken
  • faalangst
  • gescheiden ouders
  • (rouw)verwerking

Naam: Simone van der Lugt
Email: s.vanderlugt@kwadraad.nl
Tel.: 0638295369
Werkdagen: ma t/m do

Onze jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, pedagogisch adviseurs, en (dokters)assistenten adviseren, wegen, meten, vaccineren en nemen oog- en gehoortesten af. Eerst op het consultatiebureau en later ook bij een bezoek in groep 2 en op de middelbare school.  

Naast de vastgestelde contactmomenten kunnen kinderen of ouders/verzorgers met vragen of onzekerheden bij ons terecht. Wij zullen in gesprek gaan en luisteren, zodat we mee kunnen denken met het kind en ouders/verzorgers. Als het nodig is zoeken we samen de juiste specialist in ons netwerk, zoals een huisarts, fysiotherapeut, logopedist, psycholoog of kunnen wij meedenken over complementaire zorg.

De schoolambassadeur is de contactpersoon vanuit Jong JGZ voor de basisschool van uw kind en zij zet zich in voor een effectieve samenwerking tussen school en Jong JGZ.

Zij voert minimaal 2x per jaar een gesprek met school, waarbij de ontwikkeling van kinderen zo nodig besproken kan worden.

Daarnaast kunnen ouders/verzorgers de schoolambassadeur benaderen bij vragen.

Naam: Evi Doornbos
Email: e.doornbos@jongjgz.nl
Tel.: 06-20708231
Werkdagen: ma – di – do