Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds

Wil uw kind op voetbal of ziet u een muzikaal talent? Maar heeft u geen geld om een sportclub of muziekles te betalen? Per 1 januari 2015 heeft de Hoeksche Waard een Jeugdsportfonds (JSF) en een Jeugdcultuurfonds (JCF). Deze fondsen betalen (voor een groot deel) de kosten voor sportclub of muziekles en benodigdheden voor gezinnen met een inkomen tot 110% van het minimuminkomen.

Voor alle kinderen is het belangrijk om te kunnen sporten of muziekles te volgen. Ook als de ouders/verzorgers minder geld hebben. Het JSF en het JCF bieden deze kinderen de kans om toch hieraan deel te nemen. Bij sporten is het belangrijk dat de sportvereniging door NOC*NSF is erkend. In de Hoeksche Waard is het verder mogelijk zwemles via het Jeugdsportfonds te betalen. Bij het Jeugdcultuurfonds komen naast muziekles ook dans en toneel of tekenlessen in aanmerking voor een bijdrage.

Vergoeding
Zowel de bijdrage voor sport als cultuur is maximaal 225,- per 12 maanden.

Aanvragen via intermediair
Aanvragen voor een bijdrage kunt u doen via een intermediair zoals: (gym-)docenten, jeugdhulpverleners, jongerenwerkers of combinatiefunctionarissen. Zij controleren ook of een kind daarna daadwerkelijk naar sport of muziekles gaat. NB. Op OBS Het Anker kunt u terecht bij de schoolleiding.

Voorwaarden
Voor het aanvragen van een bijdrage uit het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds gelden de volgende voorwaarden:  Voor kinderen van 4 tot 18 jaar;
 Voor kinderen die zijn ingeschreven in één van de vijf gemeenten (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen) in de Hoeksche Waard;
 Voor kinderen waarvan het inkomen van de ouders/verzorgers niet hoger is dan 110% van het minimuminkomen;
 Een intermediair doet de aanvraag, niet de ouders/verzorgers zelf;
 Het geld wordt rechtstreeks aan de aanbieder betaald;
 Voor ieder kind uit een gezin kan een aanvraag worden ingediend;
 Voor één kind kan of een sportaanvraag of een cultuuraanvraag worden gedaan, niet allebei.

Zelf doen
Bekijk met uw kind welke sport of culturele activiteit het wil doen en bij welke club. Zoek op wat het kost om lid te worden van de club of deel te nemen aan de activiteit. Zoek ook uit welke (sport)kleding/schoenen en attributen nodig zijn. Bijvoorbeeld een tennisracket of muziekinstrument. Ga met die informatie en een bewijs van uw inkomen naar een intermediair om een aanvraag te doen.

Toetsing en betalingen
De aanvraag wordt door de intermediair ingediend bij JSF en JCF Zuid-Holland. Aan de hand van de voorwaarden wordt de aanvraag wel/niet goedgekeurd. Het geld wordt rechtstreeks aan de sportclub, zwemles, muziekschool of leveranciers van kleding en instrumenten betaald.

Vragen
Heeft u vragen over deze fondsen, dan kunt u kijken op de websites www.jeugdsportfonds.nl of www.jeugdcultuurfonds.nl of contact opnemen via e-mail consulent.zuidholland@jeugdsportfonds.nl of bellen met 0174-244940.

In de bijlage een informatie flyer met informatie: Jeugdsportfonds_folder.pdf