De school in het kort

Gebouw en plein

Het Anker is sinds 2004 gehuisvest in een modern en royaal opgezet gebouw aan de dijk in Heinenoord. In dit gebouw zijn ook cbs De Regenboog en peuterspeelzaal Hompeltje Pompeltje ondergebracht. Rond het gebouw ligt een zeer ruim schoolplein voorzien van een voetbalveld, diverse speelmogelijkheden en een groot grasveld. Op dat grasveld is een groot natuurspeelterrein gerealiseerd waar kinderen heerlijk kunnen spelen.

Leerlingen en groepen

Het leerlingaantal - gemeten op 1 oktober - over de afgelopen jaren vindt u hieronder in schema. We zien sinds enige jaren dat het leerlingaantal in Nederland en zo ook van onze school, terugloopt. Gelukkig hebben we in het afgelopen jaar weer wat meer nieuwe kleuters mogen verwelkomen waardoor er in de onderbouwleerjaren weer groei is ontstaan.

schooljaar 2012/13 2013/14 2014/15 2015/16 2016/17
leerlingaantal 76 75 70 62 63

Onze leerlingen zijn dit schooljaar ingedeeld in 4 (combinatie)groepen. Groep 1/2 start met 12 leerlingen, groep 3 met 15, groep 4/5 heeft 13 leerlingen en groep 6/7/8 telt 19 leerlingen. Elke groep wordt begeleid door vaste leerkrachten. Daarnaast is er een directeur, die tevens de leerlingenzorg coordineert. Verder is er een concierge die huishoudelijke taken onder haar hoede heeft en is er een administratief medewerkster.

Identiteit van de school (openbaar onderwijs)

Het Anker is een openbare school. De openbare school is bestemd voor alle kinderen, ongeacht hun levensbeschouwelijke en/of culturele achtergrond en de maatschappelijke positie en opvattingen van hun ouders / verzorgers. De school is er om samen met de ouders het kind kennis en vaardigheden bij te brengen, te begeleiden, zodat het zijn of haar eigen plaats in de samenleving kan vinden.
Door kinderen met een verschillende levensovertuiging, culturele en maatschappelijke achtergrond samen te brengen in een school, krijgt 'samen spelen, samen leren, samen werken en samen leven' met respect voor andersdenkenden, ook daadwerkelijk inhoud. 'Niet apart, maar samen'.

Waar staan wij voor? Missie en visie

Als openbare school betekent dit dat onze school voor iedereen open staat. Wij zien het als onze taak om in ons onderwijs aandacht te hebben voor normen en waarden als respect, acceptatie, zorg voor elkaar en verantwoordelijkheidsgevoel.
Een goede samenwerking tussen de schoolleiding, leerkrachten, leerlingen en ouders vormt de basis voor een goed en veilig schoolklimaat; Een veilige haven!

Het Anker staat voor hoogwaardig, eigentijds openbaar onderwijs. Kinderen op Het Anker benutten hun talenten. Wij helpen elk kind de beste basis te leggen voor later. Leren is in onze visie iets dat je samen doet. Immers: 'It takes a village to raise a child'. Leerlingen, ouders en leerkrachten worden allen betrokken bij het leerproces. Wij streven naar samenwerking en verbinding om met onze kinderen te werken aan de vaardigheden die in de 21-ste eeuw zinvol zijn: creativiteit, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, communicatie, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden, zelfregulatie en (digitale) geletterdheid. Hiermee bereiden we onze kinderen voor op hun rol in de steeds veranderende samenleving.

Elk kind is talentvol en heeft recht op passend onderwijs om zich te kunnen ontwikkelen tot een verantwoordelijk deelnemer aan onze maatschappij. Wij gaan bij ons onderwijs uit van de principes van handelingsgericht werken om aan de onderwijs- en opvoedingsbehoeften van de leerlingen te voldoen.

Naast onderwijs heeft onze school ook een pedagogische opdracht. Die opdracht is ruimer dan het aanbieden van leerstof alleen. Wij leveren ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen tot sociaal invoelend, autonoom en zelfverantwoordelijk deelnemer aan de maatschappij.

Kernwaarden

Op Het Anker dragen wij de kernwaarden van de stichting Acis uit.
- Rechtvaardigheid: wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.
- Weldadigheid: doe de ander goed.
- Waardigheid: wees respectvol.
- Vrijheid: mijn vrijheid mag geen belemmering voor de ander zijn.
Hieraan zijn de kernwaarden van de school gekoppeld: Aardig, Netjes, Kalm, Eerlijk en Respectvol.

Stichting Acis

Onze school is onderdeel van de Stichting Acis voor openbaar primair onderwijs Hoeksche Waard.

Stichting Acis beheert:
- eenentwintig openbare basisscholen, verspreid over de Hoeksche Waard.
- een school voor speciaal basisonderwijs in Oud-Beijerland (met een unit voor autistische kinderen en een unit voor hoogbegaafde kinderen (Leonardo)

Stichting Acis werkt nauw samen met de Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard. Stichting OVO beheert twee scholen voor voortgezet onderwijs in Oud-Beijerland:
- Het Hoeksch Lyceum voor gymnasium, atheneum, HAVO en MAVO
- Het Actief College voor VMBO (basis- en kaderberoepsgericht met afdelingen voor metalectro, bouwtechniek, voertuigentechniek, zorg en welzijn), LWOO en Praktijkonderwijs.