OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #95 - maandag 07 november 2016

Week van Respect

In de week van 7 t/m 13 november is het de Week van Respect. Eén week per jaar staat RESPECT landelijk vol in de schijnwerpers. De Week van Respect 2016 heeft als thema #jijmaakthetverschil.

Binnen onze school vinden wij respect zeer belangrijk. In onze ANKER-regels staat de R voor Respect. In de Week van Respect willen wij daarom nog eens extra stil staan bij het belang van respect.

Wethouder Van Etten (portefeuillehouder Onderwijs) komt op donderdagmiddag 10 november in groep 6/7/8 een gastles geven over respect. Hij zal met de kinderen het gesprek aan gaan over respect voor jezelf, voor elkaar en voor de wereld waarin je leeft. De kinderen zullen leren over hoe zij zelf ‘het verschil’ kunnen maken, dus hoe zelf een actieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Tussenstand

Het eerste kwart van het schooljaar 2016-2017 zit er op en het dat betekent voor de kinderen van groep 3 t/m 8 dat het eerste rapport eraan komt. Voor de ouders / verzorgers van alle leerlingen is er op dinsdagavond 22 november een spreekavond om de eerste tussenstand te bespreken.

De uitnodiging voor de spreekavond is op maandag 7 november aan de kinderen uitgedeeld. U kunt de brief ook hier vinden: Spreekavond_uitnodiging_november.docx

Workshop 'Opgroeien met Social Media'

Kinderen en social media
Smartphones, tablets en WhatsAppgroepen zijn onderdeel van de leefwereld van kinderen. Daar zitten veel voordelen aan. Maar het heeft ook een andere kant. Pesten en ruziemaken gebeurt óók online. En er zijn risico’s waar kinderen zich niet altijd bewust van zijn. Ze delen zomaar persoonlijke informatie of geven zich letterlijk voor de webcam bloot zonder de gevolgen te kunnen overzien. Het stelt ouders en scholen voor nieuwe vraagstukken. Hoe kun je nu bijvoorbeeld zorgen dat kinderen online óók weerbaar zijn en respectvol met anderen omgaan? Hoe houd je het gezellig binnen een WhatsAppgroep? Hoe blijf je in gesprek als je zelf geen vloggers volgt of Snapchat gebruikt?

Interactieve bijeenkomst
Na een informatieve inleiding van Justine Pardoen, Bureau Jeugd & Media, gaan we met elkaar in gesprek en stellen we vast wat leerkrachten en ouders kunnen doen om te zorgen dat kinderen op een goede manier leren omgaan met media.

Voor wie en waar
Voor wie: ouders en leerkrachten van basisonderwijs groep 6, 7 en 8 uit de gehele Hoeksche Waard. Meldt u snel aan, er is een beperkt aantal plaatsen. Vol=vol.
Maandag 7 november 2016 van 19:30-22:00 uur (inloop 19:15 uur) bij basisschool De Klinker, Polderlaan 9 in Oud-Beijerland.
Maandag 14 november 2016 van 19:30-22:00 uur (inloop 19:15 uur) bij basisschool De Bouwsteen, Vlasakker 3 in 's Gravendeel.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een mail aan m.vander.zee@dienstgezondheidjeugd.nl te sturen met duidelijke vermelding van de gewenste datum.

Ochtendpauze = Fruitpauze


Woensdag 9 november is de start van 20 weken lang schoolfruit. In deze eerste week krijgen de kinderen: een appel (Elstar), een peer (Conference) en maken zij kennis met de pomelo. Eet smakelijk!

Tip: Geeft u uw kind wel een (houdbare) pauzehap mee. Het kan zijn dat het fruit nog een langere rijpingstijd nodig heeft en bewaard wordt tot een volgende keer. Is uw kind allergisch voor een bepaalde fruitsoort, zoals voor de kiwi, geeft u dit dan door aan de leerkracht.

Bezoek van de 'Muziek Mees'

Groep 3-4-5 krijgt op donderdag 10 november, van 8.45 tot 9.30 uur, in het speellokaal, een muzikale les van de 'Muziek Mees'. Tijdens de activiteiten van gastdocent Jaco van der Lugt, zijn kinderen zelf actief bezig, zodat zij zelf kunnen ervaren, beleven en voelen wat muziek met hen doet. Het creatieve proces staat centraal in de muzikale activiteiten.

Hij komt!


Achter de schermen vinden de voorbereidingen plaats voor de festiviteiten van de decembermaand. Op zaterdag 12 november zet de Goedheiligman op Nederlandse bodem weer voet aan wal en dat staat garant voor spanning en plezier bij onze (jongste) leerlingen!

Hoeks Lycee Dictee


Voor alle leerlingen van groep 8 van basisscholen uit de Hoeksche Waard organiseert het Hoeksch Lyceum woensdag 16 november het zesde Hoeksch Lycée Dictee; een wedstrijd waarbij het meedoen alleen al heel leuk is. De winnaars krijgen een mooie trofee. Die avond zullen twee leerlingen van groep 8 de eer van Het Anker verdedigen. Het zijn:

>> Fatimah voor het taaldictee
>> Geerten voor het rekendictee

Na hun individuele ronde, zullen beiden samenwerken tijdens de algemene kennisronde om de “schoolprijs” in de wacht te slepen: met de hele groep 8 taart en champagne tijdens het Open Huis op 5 februari 2017.

Wij wensen onze twee kandidaten veel succes!

Voorlichting vanuit Jongerenwerk Binnenmaas

November is de voorlichtingsmaand vanuit jongerenwerk Binnenmaas, waarin we elke woensdagavond een onderwerp aan bod laten komen in verschillende dorpen in Binnenmaas. De voorlichting is bedoeld voor ouders en kinderen vanaf groep 7 en ouder.

Woensdag 9 november komen de onderwerpen alcohol en drugs aan de orde. Zoals te horen is via diverse kanalen is het gebruik van XTC flink gestegen onder de groep 13/14-jarigen. Wat doet het gebruik met je, wat zijn de signalen, hoe ga je het gesprek aan met elkaar? Naast XTC kun je deze avond met alle vragen over drugs en alcohol terecht. Er is een deskundige van Youz (een organisatie die advies- en behandeling geeft in het omgaan met alcohol, drugs, gokken en gamen) aanwezig. De avond vindt plaats in Jongerencentrum Joeno, Tienvoet 1a in Heinenoord van 19.30-21.00 uur.

Woensdag 16 november komt iemand van de zedenpolitie voorlichting geven over liefde en loverboys. Door Social media en online spellen is het voor de dader veel makkelijker contact te leggen met jongeren in heel Nederland en dus ook in Binnenmaas. Deze avond zorgt vooral voor een stukje bewustwording, waardoor je het eerder herkent en ook weet wat je kunt doen. Het lijkt zo ver weg, maar helaas lopen ook onze jongeren risico de dupe te worden van dergelijke praktijken. Wat doe je als iemand een foto of filmpje van je gebruikt om je te chanteren? Hoe kijkt een dader naar een slachtoffer en hoe gaat hij/zij te werk? Deze avond is in jongerencentrum Question, Laan van Westmolen 119 in Mijnsheerenland van 19.30-21.00 uur.

Woensdag 23 november komt het onderwerp gamen aan bod in jongerencentrum Orion, Strijenseweg 120 in ’s Gravendeel van 19.30-21.00 uur. Gamen is natuurlijk heel erg leuk en zo hoort het ook te zijn, maar hoeveel uur doe je het per dag? Hebben jullie afspraken over hoe vaak en hoe lang er gegamed mag worden? Wanneer is gamen een probleem en wat voor problemen ontstaan er dan? Hoe zorg je er samen voor dat gamen leuk blijft. Deze avond wordt door iemand van Youz (een organisatie die advies- en behandeling geeft in het omgaan met alcohol, drugs, gokken en gamen) verzorgt.

Welzijn Hoeksche Waard
www.welzijnhoekschewaard.nl

Agenda voor november


 • Woensdag 9 november:
  Start 20 weken Schoolfruit

 • Woensdag 9 november:
  19.00-21.00 uur Onderwijsmarkt op OBS De Klinker, Oud-Beijerland

 • Donderdag 10 november:
  Eerste rapport groep 3 t/m 8

  Gastles door wethouder Van Etten in groep 6-7-8 in het kader van de Week van Respect (13.15 uur)

  Groep 3-4-5 krijgt van 8.45 tot 9.30 uur, in het speellokaal, een muzikale les van de 'Muziek Mees'

 • Vrijdag 11 november:
  Groep 1/2 bezoekt om 10.00 uur de bibliotheek

 • Zaterdag 12 november:
  Aankomst Sinterklaas in Nederland

 • Dinsdag 15 november:
  Tweede training 'Rots en Water' voor groep 6/7/8

 • Woensdag 16 november:
  Hoeksch Lycée Dictee

 • Donderdag 17 en vrijdag 18 november:
  Studietweedaagse voor Acisdirecteuren

 • Dinsdag 22 november:
  Spreekavond groep 1 t/m 8

 • Donderdag 24 november:
  Om 10 uur: Sinterklaas poppenkastvoorstelling voor groep 1/2

  Groep 6/7/8 en groep 3/4/5 gaan 's middags naar de bibliotheek om hun leesboeken te ruilen

 • Woensdagavond 30 november
  Voorlichtingsavond voor de ouders en kinderen van groep (7/)8 over het Voortgezet Onderwijs (VO). Locatie: Het Anker