Archief » Nieuwsbrief #146 - donderdag 25 januari 2018

Nationale Voorleesdagen

Op woensdag 24 januari zijn de Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Dat betekent dat er 10 dagen lang extra aandacht wordt besteed aan het plezier in lezen en voorlezen.

Op donderdagmiddag 25 januari kwam Gerard Cox naar OBS Het Anker in Heinenoord om daar aan alle groepen voor te lezen. Gerard Cox is niet alleen bekend als acteur maar hij neemt ook geregeld zelf de schrijverspen ter hand. Als oud-onderwijzer draaide hij zijn hand er niet voor om aan leerlingen van alle leeftijden voor te lezen en tussendoor grapjes naar de leerkrachten te maken. Op Het Anker genoot groot en klein dan ook van het bezoek van 'meester Gerard'!

NB
Foto's van deze middag volgen.

Schoolfruit

In de week van 22 januari krijgen de kinderen op school:
* banaan
* appel
* ananas

In de week van 29 januari:
* waspeen
* banaan
* appel

Zwemmen

Woensdag 31 januari gaan de leerlingen van groep 4-5,zoals gebruikelijk op woensdag, naar zwemles. Deze keer zijn er vier kinderen zo ver dat zij op mogen gaan voor een diploma. Er wordt dit keer gezwommen voor het A- en het C-diploma. Succes!

1001 nacht

Sinbad de zeeman, Ali Baba en de 40 rovers, wie kent ze niet? Tot aan de zomervakantie gaat groep 4-5 meedoen met het pilotproject 1001 nacht. Dit is een onderzoek naar nieuw lesmateriaal rond tekenfilms uit de 1001 nacht.

Het lesmateriaal is gemaakt, door tekenfilmmaatschappij Big Bad Boo uit Canada, om kinderen een aantal zogenaamde burgerschaps-leerdoelen bij te brengen. Denk daarbij aan: begrip voor mensen die anders zijn dan jij, respect voor verschillen, het belang van goed samenwerken, democratie, etc. Het programma is heel succesvol gebleken in andere landen, en er wordt nu onderzocht of het ook in Nederland werkt.

Wat betekent het voor uw kind?
De komende weken zal er iedere week een les uit het lespakket gegeven worden. Elke les bestaat uit een korte tekenfilm, een klassengesprek en een activiteit. Soms zal uw kind ook een korte opdracht meenemen om thuis samen met u uit te voeren.

Voorafgaand aan het onderzoek en na afloop zal uw kind een vragenlijst invullen in de klas. De gegevens hiervan worden volledig anoniem verwerkt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Stichting Arkade, het Centrum Humanistisch Vormingsonderwijs, en onderzoeksbureau Oberon, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie over het project en het lesmateriaal kunt u vinden op www.arkade.nl/1001-nacht.

Daar zit muziek in!

Maandag 29 januari start de lessenserie vanuit de muziekschool. In alle groepen komt docent Marieke de Vries muziek geven.
Voor uw agenda: Op dinsdag 20 maart kunt u de opvoering van de mini-musical 'Sprokkeltje' verwachten!

Aandacht voor het milieu

Zuinig omgaan met eigen en andermans spullen en met het milieu. Dat is een boodschap die wij onze kinderen willen meegeven. De komende weken krijgt het milieu op verschillende manieren extra aandacht. In alle groepen krijgen de kinderen een gastles vanuit de RAD, bij de muziek- en handvaardigheidslessen ervaren zij dat er van afval leuke en soms muzikale dingen gemaakt kunnen worden en het project wordt op vrijdag 23 maart afgesloten met een echte kleedjesmarkt. Daar hoort u binnenkort meer over!

Vogels in de winter

In de centrale hal is een tentoonstelling opgesteld door het Hoeksche Waards Laqndschap. Het thema hiervan is 'vogels in de winter'. Deze tentoonstelling blijft twee weken staan. Loop gerust eens binnen en neem een kijkje.

Schoolmelk

Gezond eten en drinken is belangrijk. Niet alleen thuis, maar ook op school. Wie kiezen er daarom voor om op onze school schoolmelk aan te bieden. Voor 28 cent per pakje krijgt uw kind elke dag in de kleine en/of grote pauze een lekker koud pakje verse halfvolle melk. Interesse? Ga dan naar www.schoolmelk.nl en sluit een abonnement af. Drie weken na afsluiten van het abonnement start de levering van de melk.

Jeugdbibliotheek.nl

Jeugdbibliotheek.nl is een nieuwe website speciaal voor de jeugd. Het doel is om jongeren te inspireren om te lezen en informatie te bieden, onder meer voor werkstukken en spreekbeurten.

Wat is jeugdbibliotheek.nl?
Bij de start ligt de focus van jeugdbibliotheek.nl op het stimuleren van lekker lezen en veel weten voor jongeren van 9-12 jaar.

Voor elk moment het leukste verhaal! Een gewoon boek of e-book om te lezen in bed. Een luisterboek voor in de bus. Op de site worden onder meer de top tien boeken en series uitgelicht. En elke week is er een boekentip.

Daarnaast vinden jongeren op dit platform informatieve boeken en inspiratie voor werkstukken en spreekbeurten. Jeugbibliotheek.nl wordt continu uitgebreid met informatie die jongeren aanspreekt in de vorm van tekst, beeld en video.

Agenda voor januari en februari

• Woensdag 24 januari:
    Start van de Nationale Voorleesdagen

• Donderdag 25 januari:
    Onderzoek groep 2 Jeugdarts

Gerard Cox bezoekt Het Anker in het kader van de Nationale Voorleesdagen

Groep 8 krijgt proeflessen op het Hoeksch Lyceum

• Zaterdag 27 januari:
    Open middag Wellantcollege Klaaswaal (VMBO) 10.00 - 14.00 uur

• Maandag 29 januari:
    Onderzoek groep 2 Jeugdarts

• Woensdag 31 januari:
    Diplomazwemmen

• Donderdag 1 februari:
    Groep 8 werkt de komende twee weken aan de proeftoets van Cito.

• Vrijdag 2 februari:
    Open Huis Hoeksch Lyceum, Oud-Beijerland

• Woensdag 7 februari:
    Wakzwemmen. Alle kinderen zwemmen met een T-shirt aan

• Woensdag 14 februari:
    Studiedag team obs Het Anker. Alle leerlingen zijn vrij

• Donderdagmiddag 15 februari:
    Groep 1-2 bezoekt 's morgens de theatervoorstelling 'Reismuis'

Groep 3 en groep 4-5 gaan bibliotheekboeken ruilen

Groep 1-2 krijgt 's middags bezoek van de voorleesjuf

• Donderdagmiddag 22 februari:
    Groep 6-7-8 gaat bibliotheekboeken ruilen