OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #126 - dinsdag 26 september 2017

Weer een half jaar lang gratis schoolfruit!

Het Anker doet ook dit schooljaar mee met EU-Schoolfruit en ontvangt, 20 weken lang, drie stuks groente/fruit per leerling per week. Tijdens de 20 weken schoolfruit maakt de school gebruik van de EU-Schoolfruitlessen en het schoolfruitdigibord. In de week van 13 november wordt het eerste fruit op school geleverd.

Tip: Geeft u uw kind wel een (houdbare) pauzehap mee. Het kan zijn dat het fruit nog een langere rijpingstijd nodig heeft en bewaard wordt tot een volgende keer. Is uw kind allergisch voor een bepaalde fruitsoort, zoals voor de kiwi, geeft u dit dan door aan de leerkracht.

Subsidie
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt aangeboden door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en de schoolfruitleveranciers. Het programma valt onder de Europese Schoolfruitregeling en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Steunpunt EU-Schoolfruit - Wageningen University - zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Stichting Voedingscentrum Nederland ondersteunt het programma.

Waarom EU-schoolfruit?
Het is lekker en gezond.
Op dit moment eet maar 2% van de Nederlandse kinderen genoeg groente. Een kwart krijgt elke dag twee stuks fruit. De porties vergroten is gemakkelijk en levert gezondheidswinst op. Een goede eerste stap is: vaker fruit en groente eten op school.

Het werkt.
Leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, kiezen thuis ook vaker voor fruit tussendoor. Ook eten zij meer groente dan voorheen. 80% van de ouders vindt schoolfruit prettig.
Het is helder. Voor ouders en leerkrachten is het gemakkelijk om het schoolfruitbeleid uit te leggen.

Het is duurzaam.
Veel soorten fruit en groente hebben een relatief lage klimaatbelasting. Dat geldt voor soorten uit de volle grond en van het seizoen, maar bijvoorbeeld ook voor een aantal importproducten, zoals bananen en sinaasappels.

Het is leerzaam.
Kinderen ontdekken meer over de herkomst van eten, de seizoenen en over de verschillende soorten fruit en groente.

Het kan helpen om overgewicht te voorkomen.
Op dit moment is een op de zeven kinderen te zwaar. Fruit en groente verzadigen goed en leveren relatief weinig calorieen. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en snacken.

Een gezonde school presteert beter.
Leerlingen op scholen waar gezond wordt gegeten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker.

Een gratis boekje met 15 traktatie-ideeen van het voedingscentrum treft u aan via de link.

Update inzamelingsactie

Met trots kunnen we u melden dat de spaarpotten in de klassen lekker vollopen met bijdragen voor de Leonard Conner school in Sint Maarten. Er zijn al statiegeldflessen opgehaald, er is cake gebakken en zakgeld gedoneerd enz.

Het sparen gaat nu nog sneller omdat de kinderen van De Regenboog met ons mee sparen voor het goede doel.

Directeur, Miss Alice Samuel, was erg ontroerd om te horen dat de Heinenoordse basisscholen haar school helpen.

Daarnaast werden we verrast door een plaatselijk bedrijf, gipsstelbedrijf Verbaas uit Heinenoord. Zij brachten 10 tweekleurige bolchrysanten van fors formaat voor onze actie. Voor 5,= euro wordt u de eigenaar van zo'n prachtige plant. U vindt de planten op de 1e etage van Het Anker. De opbrengst gaat natuurlijk weer in de spaarpotten voor Leonard Conner School.

We sparen nog t/m 29 september en dan zijn we benieuwd welke opbrengst we u kunnen melden.

Stagiaire in groep 4-5

Met ingang van dinsdag 26 september is er in groep 4-5 een juf bij. Zij gaat in de leer bij juf Karin. Deze stagiaire van de opleiding tot leerkracht basisonderwijs stelt zich hier aan u voor:

Mijn naam is Serena Herweijer. Ik kom het komende half jaar stage lopen in groep 4-5. Ik woon in Puttershoek en ik ben 20 jaar oud. Hiervoor heb ik de mbo-opleiding onderwijsassistent gevolgd, daarna ben ik doorgestroomd naar de pabo.

U zal mij vooral zien op de dinsdag en soms de hele week. Ook zal ik zo nu en dan een lesje geven in de klas.

Mijn hobby's zijn fotograferen en wandelingen maken met de hond.

Ik heb er heel veel zin in om bij Het Anker aan de slag te gaan!

Activiteiten Kinderboekenweek

Woensdag 4 oktober start de Kinderboekenweek met een heuse boekenmarkt in de school. Tijdens schooltijd brengen de kinderen met de leerkrachten al een bezoek aan de markt. 's Avonds is er voor ouders en kinderen de gelegenheid om tussen 18.30 en 20.00 uur te komen rondkijken.

Wilt u een boek aanschaffen, dan kan dat. U kunt de boeken contant afrekenen of met pin betalen. En dan natuurlijk gelijk meenemen om te gaan lezen.

Opening kinderboekenweek
In de klassen wordt al druk geoefend met het openingslied en de bijbehorende dans. Het thema van deze kinderboekenweek is: Griezelen. Gruwelijk eng.
Gelukkig klinkt de titel enger dan de verhalen zijn!

Boeken en boeken en boeken
De boekenkasten op school en in de klas zijn voorzien van een aantal nieuwe boeken. Soms zijn het spannende verhalen, soms hele grappige. Er is voor elk wat wils. Veel plezier gewenst!

Voorleeswedstrijd
Op dinsdag 10 oktober houden wij in groep 6-7-8 een voorleeswedstrijd. Het is de voorronde voor de nationale voorleeswedstrijd 2018. Elk kind van groep 6-7-8 kan zich inschrijven om mee te doen aan de wedstrijd. De beste voorlezer (onze voorleeskampioen) gaat naar de volgende ronde. Dat zal ergens in februari zijn. Onze schoolkampioen zal het dan opnemen tegen andere voorleeskampioenen van de Hoeksche Waard.

Meer informatie: klik hier

Zwerfboeken
Wie doet er mee met onze zwerfboekenactie? Hiervoor vragen wij u om thuis eens de boekenkast door te neuzen om te zien of er wellicht kinderboeken zijn die voor uw kind niet meer van waarde zijn. Wij ontvangen die boeken graag op school en vullen daar onze 'zwerfboekentafels' mee aan. Zwerfboeken zijn boeken voorzien van een speciale sticker. Die boeken mogen - een voor een - mee naar huis worden genomen om lekker in te lezen. Uitgelezen? Dan breng je het boek weer terug naar de tafel en kun je een nieuw zwerfboek meenemen!

In de gang bij de onderbouw staat een zwerfboekentafel en zo'n tafel staat ook op de gang bij de bovenbouw. Laat maar rondzwerven die boeken!

Bibliotheek
Tip: In de bibliotheek wordt op woensdagmiddag 4 oktober een griezeltocht georganiseerd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Je kunt tussen 14.00 en 16.00 binnenlopen en een spookhuis bezoek door een VR-bril! Wie durft?
2,50 euro per kind, volwassen begeleiding mag gratis mee.
De kinderen mogen verkleed komen.

Museumboerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13 in Heinenoord

Ouderbijdrage voor 2017-2018

Betreft ouderbijdrage schooljaar 2017/2018

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

De ouderbijdrage voor dit schooljaar bedraagt voor u 55,00 euro per kind (gebaseerd op de datum van instroming).

De ouderbijdrage wordt gebruikt om verschillende activiteiten voor de leerlingen te financieren zoals:
* het Sinterklaasfeest
* het Kerstfeest
* het Paasfeest
* de Sportdag
* de Schoolreis (deze bedraagt al 30 euro)
* Afscheid groep 8

U kunt dit ook allemaal terug vinden in de begroting die bekend is gemaakt op de algemene ouderavond.
Daarop is te zien waar we het afgelopen schooljaar de bijdrage aan hebben besteed en wat de te verwachten bestedingen voor dit schooljaar zijn.

Wij verzoeken u de ouderbijdrage van dit schooljaar z.s.m. over te maken naar rekeningnummer NL43 RABO 0123198011 t.n.v. OBS Het Anker Ouderraad met vermelding van de naam van uw kind(eren).

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het bedrag in een keer over te maken dan kunt u de factuur in termijnen voldoen.
Indien u vragen heeft over financiele zaken kunt u contact opnemen met de penningmeester van de ouderraad (06-10421716).

Wordt er niet betaald dan kunnen kinderen worden uitgesloten voor activiteiten (b.v. de schoolreis).

Met vriendelijke groet,


Ron de Reuver
penningmeester

Tip: Van appels en peren ...

FruitSapdag van Hoekschewaards Landschap: Zaterdag 30 september 2017 van 10:00 tot 16:00 uur Ritselaarsdijk (locatie Zuiddijk 31) tussen Maasdam en Westmaas. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan appels en peren in het middelpunt.
Voor jong en oud wordt het goed toeven op de Ritselaarsdijk die ook wel 'De Appeldijk' wordt genoemd vanwege de vele appelbomen die er staan.
Er zijn gratis activiteiten voor kinderen, lekkere hapjes met appel en/of peer, er kunnen plukstokken worden gemaakt, appels geplukt, sap geperst met een ouderwetse handpers en er zal appelmoes worden gekookt.

De appeltentoonstelling is uniek in de Hoeksche Waard. De dag wordt extra sfeervol, want ook de verhalenkaravaan is van de partij. Verder is er een ludieke foodtruck die koffie, thee of sap verzorgt. De bakkerskunsten van Jan de Koning zijn present en er is vervoer van de parkeerplaats naar het evenement geregeld.

Tot 30 september bij de FruitSapdag van Hoekschewaards Landschap
Informatie: fruitensap@hwl.nl - www.hwl.nl

Agenda voor september en oktober


 • Dinsdag 26 september:
  Groep 3 trekt de herfst in en bezoekt Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt

 • Donderdagmiddag 28 september:
  Groep 6-7 gaat bibliotheekboeken ruilen

  Groep 8 brengt 's middags een bezoek aan het Hoeksch Lyceum bezoeken om een voorbeeldles 'Science' te volgen en de klimwand te bestijgen

 • Week van 25 t/m 29 september:
  Week van de pauzehap

 • Vrijdag 29 september:
  Groep 4-5 bezoekt een molen

 • Woensdag 4 oktober:
  Start Kinderboekenweek. Thema: Gruwelijk eng!

  Tussen 18.30 en 20.00 uur is er een boekenmarkt in de school. Komt u kijken?

 • Donderdag 5 oktober:
  Landelijke stakingsdag in het primair onderwijs. De school is gesloten

 • Donderdag 12 oktober:
  Groep 6/7/8 bezoekt een archeologie expositie in Maasdam

 • Maandag 16 t/m vrijdag 20 oktober:
  Herfstvakantie