Archief » Nieuwsbrief #104 - woensdag 25 januari 2017

Nationale Voorleesdagen

Op woensdag 25 januari zijn de Nationale Voorleesdagen weer van start gegaan. Dat betekent dat er 10 dagen lang extra aandacht wordt besteed aan het plezier in lezen en voorlezen.

Voor de kleuters van Het Anker staat er al een grote voorleesmand klaar met prachtige prentenboeken en ook nog iets lekkers om de feestvreugde te verhogen.

In de bovenbouwgroep gaan enkele van onze leerlingen voorlezen bij de peuters van Hompeltje en Pompeltje. Natuurlijk lezen onze oudsten ook voor bij onze eigen jongste leerlingen.

In groep 3-4-5 houden de kinderen ook van voorlezen en van voorgelezen worden. Natuurlijk lezen de leerkrachten in de klas voor en lezen de kinderen zelf. Dat lezen gebeurt op school maar kan ook thuis. Onze zwerfboekentafels staan er het hele jaar. Je mag daar ook een lekker boek uitkiezen om thuis te lezen!

Veel plezier!

Borre komt logeren

Een extra activiteit in het kader van de Nationale voorleesdagen: In groep 1-2 is er een nieuwe knuffelpop. Het is Borre. Borre mag bij elk kind van groep 1-2 een weekendje logeren. Wanneer Borre komt logeren brengt hij zijn koffertje mee met daarin zijn lievelingsboeken. Elke vrijdag mag Borre weer met iemand anders mee naar huis en maandag komt hij weer op school. Borre houdt van voorlezen. Wie nou niet? Voorlezen is een feest!

Voorleestips, om het voorlezen nog aantrekkelijker te maken, vindt u hier.

Fruitproject

Voor het fruitproject krijgen alle kinderen in week 5 onderstaande fruit-/groentesoorten aangeboden:

1. Mandarijn (woensdag)

2. Appel (donderdag)

3. Sinaasappel (vrijdag)

Mandarijnen
Mandarijnen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Met name in de periode oktober tot februari worden ze ingevoerd vanuit Spanje en Marokko. Er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld clementines die iets groter zijn dan de normale mandarijn en die ontstaan is door een kruising tussen een mandarijn en een pomerans, een sinaasappelsoort met bitter vruchtvlees. Een andere bekende mandarijn is de Satsuma. Soms zijn mandarijnen nog groen, maar dat zegt niets over de rijpheid. Onder invloed van koude(re) temperaturen verkrijgen de mandarijnen pas hun oranje kleur.

Schoolarts

De jeugdarts en de schoolverpleegkundige van de Dienst Gezondheid en Jeugd zijn op maandagochtend 30 januari en donderdag 2 februari op school aanwezig voor het onderzoek van de oudste kleuters. Ouders ontvingen op woensdag 25 januari, via de kinderen, een schriftelijke uitnodiging voor het onderzoek.

In de gang bij groep 1-2 hangt een overzicht met de tijden waarop ouders en kinderen verwacht worden. In onderling overleg kunt u eventueel van tijd ruilen. Bent u niet in de gelegenheid om op de geplande tijd te komen, neemt u dan contact op met de Dienst Gezondheid en Jeugd voor een afspraak op een ander moment.

Groep 2
Een preventief gezondheidsonderzoek in het kader van de groei en ontwikkeling door de jeugdarts met screening van ogen, lengte en gewicht en een gehoortest door de assistente jeugdgezondheidszorg. Bij dit onderzoek nodigen wij ouders en kind(eren) uit.

De arts onderzoekt niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar stelt ook vragen over bijvoorbeeld eetgewoonten, vriendjes en hobby’s. Aan de hand van het onderzoek en de antwoorden op de vragen wordt nagaan hoe het gaat met uw kind.

Diplomazwemmen

Herinnering: Op woensdag 1 februari zullen enkele leerlingen uit groep 4-5, tijdens de reguliere les van het schoolzwemmen, opgaan voor een volgend zwemdiploma. De betrokken kinderen hebben daar vandaag een informatiebrief over meegekregen. Mocht u aanwezig willen zijn bij deze zwemles dan kan dat. U kunt vanuit de recreatieruimte het zwembad goed overzien.

De bus vertrekt om 8.45 uur naar het zwembad in 's-Gravendeel. Rond 10.45 uur zijn we terug bij school. Wilt u meerijden, neemt u dan even contact op met juf Abigaïl.

Proeflesjes: gezellige drukte op Hoeksch Lyceum

Maandag 16, dinsdag 17 en donderdag 19 januari was het gezellig druk op het Hoeksch Lyceum: leerlingen uit de groepen 8 van de verschillende basisscholen uit de Hoeksche Waard kwamen naar het Hoeksch Lyceum voor proeflesjes. Onze achtste groepers waren op donderdagmiddag 19 januari aan de beurt om een het voortgezet onderwijs te verkennen. Zij volgden een drietal lessen: science, sportklas en kunst.

Bij science werkten de kinderen aan een milieuvriendelijk wagentje dat zij ook echt konden laten rijden aan het eind van de les. De sportklas bestond uit de onderdelen: trampoline springen, steppen en spel. In de kunstklas werd een decor ontworpen met bijpassende sfeermuziek.

Foto's van deze middag vindt u hier in het fotoboek.

Acis Actueel

Het openbaar primair en voortgezet onderwijs geven gezamenlijk drie keer per jaar een informatiebulletin uit onder de titel Acis Actueel. Het blad wordt uitgereikt aan alle leerlingen en medewerkers van openbare scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard en aan de stakeholders van de stichtingen Acis en OVO HW.

Lees hier Acis Actueel van januari 2017:
Acis-Actueel-januari-2017.pdf

Agenda voor januari en februari

• Woensdag 25 januari:
    Start van de Nationale Voorleesdagen

• Donderdag 26 en vrijdag 27 januari:
    Leerlingen van groep 6-7-8 lezen voor bij de peuters van Hompeltje en Pompeltje

• Maandag 30 januari:
    Schoolarts is op school voor onderzoek van de oudste kleuters

• Woensdag 1 februari:
    Diplomazwemmen voor een aantal leerlingen uit groep 4-5

Informatieavond Willem van Oranje, Zoomwijck, Oud-Beijerland