OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Archief » Nieuwsbrief #103 - woensdag 18 januari 2017

Fruitproject


Voor het fruitproject krijgen alle kinderen in week 4 onderstaande fruit-/groentesoorten aangeboden:

1. Mango (woensdag)

2. Appel (donderdag)

3. Peer (vrijdag)

Mango is een heerlijke, sappige fruitsoort die alleen groeit in de tropen. Mangobomen zijn rijkelijk aanwezig in tropische gebieden. Overal staan ze aan de kant van de weg. Ze groeien in het wild zodat je de vruchten kunt plukken. In sommige tropische gebieden, zoals de Cookeilanden, is er zelfs een wet die toelaat dat je alle vruchten die langs de kant van de weg groeien mag plukken. Op deze manier kun je dus heerlijk gratis genieten van mango´s.

Mango´s zijn supergezond. Er zitten veel vitaminen en mineralen in. Honderd gram vruchtvlees, dat is minder dan één vrucht, bevat genoeg vitamine C voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Naast vitamine C zit er ook vitamine B6, vitamine E en vitamine A in. De belangrijkste mineralen die in mango voorkomen zijn: kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink en koper.
Mango´s kun je prima schillen en eten als snackfruit. In Thailand bijvoorbeeld worden onrijpe, harde mango´s gebakken en als groente opgegeten. Mango's zijn een prima aanvulling voor een fruitsalade met appel, banaan en sinaasappel. Mango kun je ook gewoon als toetje na de maaltijd eten. Mango kun je blenderen om een lekkere smoothie of milkshake te maken.

Mango snijden: schil de mango rondom met een mesje of een fijnschiller. Snijd de mango vervolgens in plakken tot aan de pit. Voor blokjes snijd je dikkere plakken die je vervolgens weer in blokjes snijdt. Snijd vervolgens de restjes rond de pit met een scherp mesje er af.

Een gratis boekje met 15 traktatie-ideeen van het voedingscentrum treft u aan via de link.

Groep 8 bezoekt het Hoeksch Lyceum

Donderdagmiddag 19 januari krijgt groep 8 een aantal proeflessen op het Hoeksch Lyceum. Tijdens deze kennismakingslessen zullen de kinderen een middagje op het voortgezet onderwijs meemaken, in de vorm van een drietal lessen. Tijdens deze proeflessen maken de kinderen kennis met drie van de vier talentklassen.

De kinderen en juf Mariètta zullen aan het einde van de ochtend worden opgehaald met de bus. De kinderen van groep 8 zullen daarom tussen de middag niet naar huis gaan, maar kunnen op school hun lunch opeten. Ze moeten zelf voor een lunchpakketje zorgen.

De kinderen moeten hun gymkleding meenemen.

Naar verwachting zullen wij 's middags tussen 15.45 uur en 16.15 uur terug zijn in Heinenoord.

Voor de kinderen van groep 6 en 7 geldt het reguliere schoolprogramma. Zij gaan tussen de middag gewoon naar huis of naar de overblijf. Groep 6 en 7 hebben 's middags les op school bij meester Martin.

Nationale Voorleesdagen

Op woensdag 25 januari gaan de Nationale Voorleesdagen weer van start. Dat betekent dat er 10 dagen lang extra aandacht wordt besteed aan het plezier in lezen en voorlezen. Voor de kleuters van Het Anker staat er al een grote voorleesmand klaar met prachtige prentenboeken en ook nog iets lekkers om de feestvreugde te verhogen. In de bovenbouwgroep gaan enkele van onze leerlingen voorlezen bij de peuters van Hompeltje en Pompeltje. Natuurlijk lezen de leerkrachten in de klas voor en lezen de kinderen zelf. Veel plezier!

Voorleestips, om het voorlezen nog aantrekkelijker te maken, vindt u hier.

Diplomazwemmen

Op woensdag 1 februari zullen enkele leerlingen uit groep 4-5, tijdens de reguliere les van het schoolzwemmen, opgaan voor een volgend zwemdiploma. De betrokken kinderen hebben daar vandaag een informatiebrief over meegekregen. Mocht u aanwezig willen zijn bij deze zwemles dan kan dat. U kunt vanuit de recreatieruimte het zwembad goed overzien.

De bus vertrekt om 8.45 uur naar het zwembad in 's-Gravendeel. Rond 10.45 uur zijn we terug bij school. Wilt u meerijden, neemt u dan even contact op met juf Abigaïl.

Schoolarts

In de periode dat uw kind op de basisschool zit, wordt uw kind twee keer onderzocht. De jeugdarts of de schoolverpleegkundige van de Dienst Gezondheid en Jeugd onderzoekt niet alleen de lichamelijke gezondheid, maar stelt ook vragen over bijvoorbeeld eetgewoonten, vriendjes en hobby’s. Aan de hand van het onderzoek en de antwoorden op de vragen wordt nagaan hoe het gaat met uw kind.

Groep 2
Een preventief gezondheidsonderzoek in het kader van de groei en ontwikkeling door de jeugdarts met screening van ogen, lengte en gewicht en een gehoortest door de assistente jeugdgezondheidszorg. Bij dit onderzoek nodigen wij ouders en kind(eren) uit.

Op maandagochtend 30 januari en donderdag 2 februari is de jeugdarts op school aanwezig voor het onderzoek van de oudste kleuters. Ouders ontvangen een schriftelijke uitnodiging voor het onderzoek.

Groep 7
Een screening van lengte en gewicht door de assistente op school, waarbij leerlingen worden verzocht de schoenen uit te trekken. Ouders hoeven hier niet bij aanwezig te zijn en worden vooraf hierover geïnformeerd. Waar nodig wordt na de screening van groep 7 een onderzoek uitgevoerd door de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.

Voor kinderen uit alle groepen kan een onderzoek op indicatie worden aangevraagd door ouders en/of school bij twijfel over groei en ontwikkeling.

Voor vragen, voorlichting of een afspraak kunt u contact opnemen met het team via de email: JGZHWtot19@careyn.nl onder vermelding van uw naam, de naam van uw kind en de naam en de groep van de school.

Actie schoolverzuim

Bericht vanuit de Leerplicht:

Geachte mevrouw, meneer,

Net als voorgaande schooljaren is de Dienst Gezondheid & Jeugd, Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten voornemens om een actie luxe-verzuim te houden op de laatste schooldag voor de voorjaarsvakantie zijnde vrijdag 24 februari 2017. Uit ervaringen van voorgaande jaren is gebleken dat er veel verzuim is op deze dag.

De actie luxe-verzuim zal bestaan uit het controleren van de afwezigen. Consulenten leerplicht en voortijdig schoolverlaten zullen op school langskomen en de verzuimregistratie van die dag doornemen. Vervolgens zullen zij waar nodig huisbezoeken afleggen.

Dit jaar is gekozen voor controle op alle basisscholen in de Hoeksche Waard.

Vanuit de Dienst Gezondheid & Jeugd zal een persbericht worden verzonden, mogelijk kunt u ouders informeren over de actie via een nieuwsbrief of via andere communicatiemiddelen op uw school.

Met vriendelijke groet,

Rene Blaak, Johan Haverkamp, Elza Zijlmans
Hans van Schaik en Corina van Loon (Team actie luxe verzuim).

Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ
Leerplicht + Voortijdig Schoolverlaten

Karel Lotsyweg 40 | 3318 AL Dordrecht
Postbus 166| 3300 AD Dordrecht
e blvs-zhz@dienstgezondheidjeugd.nl
w www.dienstgezondheidjeugd.nl

Agenda voor januari en februari


 • Januari:
  Toetsmaand

 • Woensdag 18 januari:
  Voorlichtingsavond Dalton Lyceum, Barendrecht

  Open avond, Willem van Oranje, Poortwijk, Oud-Beijerland

 • Donderdagmiddag 19 januari:
  Proeflessen op het Hoeksch Lyceum voor de kinderen van groep 8

 • Vrijdag 20 januari:
  Open Dag Dalton Lyceum, Barendrecht

 • Woensdag 25 januari:
  Start van de Nationale Voorleesdagen

 • Donderdag 26 en vrijdag 27 januari:
  Leerlingen van groep 6-7-8 lezen voor bij de peuters van Hompeltje en Pompeltje

 • Maandag 30 januari:
  Schoolarts is op school voor onderzoek van de oudste kleuters

 • Woensdag 1 februari:
  Diplomazwemmen voor een aantal leerlingen uit groep 4-5

  Informatieavond Willem van Oranje, Zoomwijck, Oud-Beijerland

 • Donderdag 2 februari:
  Schoolarts is op school voor onderzoek van de oudste kleuters

 • Donderdag 9 februari:
  Winterrapporten worden uitgereikt

 • Donderdag 9 februari:
  Groep 6/7/8 en groep 3/4/5 gaan 's middags naar de bibliotheek om hun leesboeken te ruilen

 • Woensdag 15 februari:
  Studiedag team obs Het Anker. Alle leerlingen zij vrij

 • Vrijdag 17 februari:
  Groep 1/2 bezoekt om 10.00 uur de bibliotheek

 • Dinsdag 21 februari:
  Spreekavond groep 1 t/m 8 en adviezen voor groep 8
  In de week van 20 februari is er na schooltijd eveneens gelegenheid om met de leerkracht te spreken

 • Woensdagmiddag 22 februari:
  Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd. De Drie Lelies, Puttershoek

 • Maandag 27 februari t/m zondag 5 maart:
  Voorjaarsvakantie