Tip: Zomerlezen

donderdag 12 juli 2018

Na de zomervakantie ervaren leerkrachten regelmatig dat kinderen achteruit zijn gegaan in hun leesvaardigheid. Dit wordt zomerdip of zomerverval genoemd. Om het succes van de leesontwikkeling gedurende het afgelopen schooljaar vast te houden en te voorkomen dat deze terugval optreedt, is het belangrijk om ook thuis regelmatig te blijven lezen: zomerlezen.

Hoe zorg je ervoor dat de leesontwikkeling van je kind tijdens de zomervakantie gewoon doorgaat?

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen!
Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen.

Tip 2: Op vakantie? Neem leuke (taal-)spellen mee
Tijdens regenachtige dagen op de camping of in het hotel slaat de verveling snel toe. Maar ook als de zon schijnt zijn spelletjes leuk tijdverdrijf. Vooral talige spelletjes zoals scrabble (junior), rompompom en maan roos vis spelletjes voor beginnende lezers zijn ideaal om de zomerdip op te vangen. Ook bordspellen dragen bij aan lezen.

Tip 3: Kinderboeken mee!
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.

Tip 4: Lezen is overal
Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wil gaan bezoeken, een boekje over het land waar je naar toe gaat of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, leesdoeboeken en kindertijdschriften zijn leuk en zinvol om te lezen.

Tip 5: Vertier op de achterbank
Voor lange autoritten zijn bijvoorbeeld vakantieboeken met woordspelletjes leuk en leerzaam. Rijden maar!