Een half jaar lang gratis schoolfruit

dinsdag 8 november 2016

Het Anker doet mee met EU-Schoolfruit en ontvangt, 20 weken lang, drie stuks groente/fruit per leerling per week. Tijdens de 20 weken schoolfruit maakt de school gebruik van de EU-Schoolfruitlessen en het schoolfruitdigibord. Op dinsdag 8 november wordt het eerste fruit op school geleverd. In deze eerste week krijgen de kinderen: een appel (Elstar), een peer (Conference) en maken zij kennis met de pomelo. Eet smakelijk!

Tip: Geeft u uw kind wel een (houdbare) pauzehap mee. Het kan zijn dat het fruit nog een langere rijpingstijd nodig heeft en bewaard wordt tot een volgende keer. Is uw kind allergisch voor een bepaalde fruitsoort, zoals voor de kiwi, geeft u dit dan door aan de leerkracht.

Subsidie
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt aangeboden door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en de schoolfruitleveranciers. Het programma valt onder de Europese Schoolfruitregeling en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Steunpunt EU-Schoolfruit - Wageningen University - zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Stichting Voedingscentrum Nederland ondersteunt het programma.

Waarom EU-schoolfruit?
Het is lekker en gezond.
Op dit moment eet maar 2% van de Nederlandse kinderen genoeg groente. Een kwart krijgt elke dag twee stuks fruit. De porties vergroten is gemakkelijk en levert gezondheidswinst op. Een goede eerste stap is: vaker fruit en groente eten op school.

Het werkt.
Leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, kiezen thuis ook vaker voor fruit tussendoor. Ook eten zij meer groente dan voorheen. 80% van de ouders vindt schoolfruit prettig.
Het is helder. Voor ouders en leerkrachten is het gemakkelijk om het schoolfruitbeleid uit te leggen.

Het is duurzaam.
Veel soorten fruit en groente hebben een relatief lage klimaatbelasting. Dat geldt voor soorten uit de volle grond en van het seizoen, maar bijvoorbeeld ook voor een aantal importproducten, zoals bananen en sinaasappels.

Het is leerzaam.
Kinderen ontdekken meer over de herkomst van eten, de seizoenen en over de verschillende soorten fruit en groente.

Het kan helpen om overgewicht te voorkomen.
Op dit moment is een op de zeven kinderen te zwaar. Fruit en groente verzadigen goed en leveren relatief weinig calorieen. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en snacken.

Een gezonde school presteert beter.
Leerlingen op scholen waar gezond wordt gegeten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker.

Een gratis boekje met 15 traktatie-ideeen van het voedingscentrum treft u aan via de link.