OBS Het Anker

Acis Een veilige haven!

Foto's

Museumles Vincent van Gogh: de kunstenaar aan het woord

In 1882 schreef Vincent van Gogh aan zijn broer Theo: 'Weet ge wel dat in woorden te teekenen ook een kunst isᅵ' Dat we tegenwoordig zoveel over Vincent van Gogh weten, komt doordat hij een fanatiek briefschrijver was.

In de museumles in het Van Gogh Museum werd het kijken naar de beroemde schilderijen gekoppeld aan een belangrijke bron van informatie: de vele honderden bewaard gebleven brieven van Vincent van Gogh.

In het eerste deel van de Van Gogh Museumles werden onze leerlingen meegenomen voor een actieve rondleiding langs de schilderijen van Vincent van Gogh.

Onderwerpen die aan bod kwamen zijn: schildertechniek, kleurgebruik, thematiek, verschillen en overeenkomsten, compositie, licht, materiaal en smaak. Kijken naar en praten over kunst stonden daarbij centraal. Daarnaast werd gesproken over de belangrijkste bron van informatie over Vincent van Gogh: de kunstenaar zelf. Waarom schreef hij zijn broer bijvoorbeeld hem zo snel mogelijk verf te sturen? Waarom stuurde hij zo veel schetsen mee met zijn brieven? En wat vond hij nou eigenlijk zï¿œlf van De aardappeleters?

In het tweede deel van de les gingen de leerlingen actief aan de slag in het Van Gogh Museum Atelier. Met pen en Oost-Indische inkt maakten de leerlingen hun eigen versie van een ᅵVan Gogh-briefschetsᅵ, inclusief enveloppe, postzegels en stempels. Na afloop ging de briefschets mee terug naar school. We mochten geen foto's maken in het museum, maar van de les in het atelier ziet u hieronder de foto's! Het was een gezellige, leerzame dag!